rozmiar czcionki: A | A | A

78. Targi Grüne Woche

17.01.2013 11:19 11:19

Grüne Woche w Berlinie to jedne z największych na świecie targów żywności, rolnictwa i ogrodnictwa. Targi uroczyście otwarto 17 stycznia, a potrwają do 27 stycznia.

Podczas berlińskiej wystawy odbywa się promocja narodowych produktów rolno-spożywczych, połączona z degustacją oraz prezentacja kultury ludowej. W Międzynarodowych Targach Rolno-Spożywczych Internationale Grüne Woche 2013 wzięli udział radna Sejmiku Województwa Dolnośląskiego Ewa Rzewuska, Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego Włodzimierz Chlebosz i Sekretarz Województwa Dariusz Kowalczyk. Dolnośląskie stoisko wizytował 18 stycznia Stanisław Kalemba, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Polskie stoisko narodowe odwiedziła niemiecka Minister Rolnictwa - Ilse Aigner, która była jedną z osób otwierających targi. Krajem partnerskim w tym roku została wybrana Holandia (w 2010 była to Polska). 

Targi Grüne Woche stanowią okazję do wielu spotkań bilateralnych i wielostronnych, które dotyczą zarówno szczegółowych kwestii związanych z rolnictwem jak i strategicznych kierunków polityki rolnej.  W zeszłym roku targi odwiedziło ponad 500 tys. ludzi.

Na dolnośląskim stoisku między 18 a 27 stycznia będzie można skosztować produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych, kupić rękodzieło ceramiczne. Prezentowali się również członkowie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk. Zwiedzający mogli wypróbować m.in. masło, sery i twarogi z Międzyborza, marynowane przetwory ze Ścinawy i Tyńca Małego, chleb, niemczańskie wędliny, kwaszoną kapustę i ogórki od LGD Ślężanie, produkty z gospodarstwa ekologicznego: miody, pierniki, konfiturę z papryki, jak również haftowane serwetki i wianki od LGD Qwsi, tłoczony na zimno olej, produkty bezglutenowe oraz wina z winnicy w Zachowicach.