rozmiar czcionki: A | A | A

Tu powstaną nowe smaki znanych słodkości

07.06.2017 11:00

Nowa inwestycja Mondelēz International na Bielanach Wrocławskich to miejsce prac nad nowymi recepturami słynnych na cały świat i lubianych przez Polaków marek czekolady i ciastek, m.in. takich jak: Milka, Oreo, Alpen Gold, Delicje, OREO, belVita, Petitki czy Lubisie. Dziś marszałek Cezary Przybylski miał przyjemność uczestniczyć w otwarciu Centrum Badań, Rozwoju i Jakości.

Przedstawiciele Mondelēz International, światowego lidera produkcji czekolady, ciastek, gum do żucia i cukierków oraz polscy politycy, władze lokalne i uznani naukowcy krajowych instytucji naukowo-badawczych uroczyście otworzyli w Bielanach Wrocławskich nowe Centrum Badań, Rozwoju i Jakości.

Inwestycja, warta blisko 17 mln dolarów, to jedno z najnowocześniejszych centrów globalnej sieci ośrodków badawczo-rozwojowych Mondelēz International. Wrocławski ośrodek wnosi istotny wkład w rozwój polskiej innowacyjności. Będą tu powadzone badania m.in. nad jakością, opakowaniami, preferencjami i oczekiwaniami konsumentów, a oprócz przestrzeni biurowej, wyposażone będzie w nowoczesne laboratoria, sprzęty i urządzenia konieczne do prowadzenia badań.

− Otwarcie Centrum Badań i Rozwoju Mondelēz International w naszym regionie jest niezwykle istotne w kontekście tworzenia nowych, atrakcyjnych miejsc pracy. To właśnie we Wrocławiu kształcą się najlepsi specjaliści, którzy może dołączą do zespołu ekspertów. To także dalsza, długoterminowa perspektywa współpracy z władzami i uczelniami, co bardzo nas cieszy, dlatego trzymamy kciuki za owocną pracę centrum. Miło także móc się pochwalić, że to właśnie u nas powstaje smak produktów uwielbianych w Polsce i za granicą – mówił podczas otwarcia marszałek Cezary Przybylski.

Centrum Badań, Rozwoju i Jakości to kolejny projekt Mondelēz International wspierający inwestycje w rozwój polskiej branży spożywczej i innowacyjność. Gromadzone przez lata, bogate doświadczenie firmy w zakresie tworzenia i ulepszania swojej oferty ma teraz imponującą siedzibę. Pozwala to zespołowi centrum tworzyć niespotykane połączenia , czerpiąc z możliwości łączenia dwóch kategorii produktów - czekolady i ciastek - w jednym innowacyjnym produkcie.
- Nowe centrum oznacza nową jakość w zakresie prac badawczo-rozwojowych nad nowymi recepturami i opakowaniami produktów. Dzięki zgromadzeniu w naszym centrum wszystkich niezbędnych specjalistów do prowadzenia prac badawczo-rozwojowych oraz dzięki wyposażeniu ich w nowoczesny sprzęt, stworzyliśmy najbardziej efektywny system prac nad innowacjami produktowymi i technologicznymi. W całym procesie będziemy współpracować z naszymi konsumentami, tak aby nasz nowy produkt w pełni spełniał ich oczekiwania - wyjaśnia Adam Gajewski, dyrektor wrocławskiego Centrum Badań, Rozwoju i Jakości.