rozmiar czcionki: A | A | A

Pierwszy etap konkursu Smaki Regionów rozstrzygnięty

06.09.2017 09:22

2 września 2017 r. na terenie Pasażu Grunwaldzkiego we Wrocławiu odbyła się XVII edycja konkursu „ NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO- SMAKI REGIONÓW”, w którym udział wzięła wicemarszałek Ewa Mańkowska. Odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur, istotnym stało się przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria konkursowe.

Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym etapie – który miał miejsce w minioną sobotę – wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2016”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczone na Wielkim Finale Konkursu w trakcie targów Smaki Regionów- Polagra Food w Poznaniu 24 września 2017 r..

W kategorii Na najlepszą POTRAWĘ REGIONALNĄ z Dolnego Śląska nagrody otrzymały:
I miejsce – Restauracja Malarska 25 z Wrocławia
II miejsce – Restauracja i Pensjonat Hubertówka z Milicza
III miejsce - Rodzinna wytwórnia makaronów – Fabijańscy z Siedlęcina

Wyróżnienie dla Koła kulinarnego "Wiem co jem" przy Zespole Szkół Samorządowych w Ciepłowodach opiekunem Halina Gulej

Produkty i przetwory mięsne przyznano 2 nagrody główne dla:
GOLONKA SOWIOGÓRSKA Z PIECA Jerzy Gawrycki Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Bielawy
SZYNKA Z GOLĘDZINOWA Piotr Czajkowski Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład Pod Bukami z Golędzinowa

Produkty mleczne przyznano 2 nagrody główne dla:
SER ROKPOL - KAMIENNOGÓRSKI SER PLEŚNIOWY Spółdzielnia Mleczarska „KaMos” w  Kamiennej Górze

SER GRILLOWY Igor Pietrzyk Sery Ślubowskie ze Ślubowa

W kategorii miody:

MIÓD SEKCYJNY LIPOWY W PLASTRACH Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody

MIÓD GRYCZANY Z WYKĄ Bogusława i Jerzy Nawara Pasieka Zuzia

MIÓD LEŚNY Z MASYWU ŚNIEŻNIKA Igor Antolak Marta Spławska Pasieka Hello Yellow

Przetwory owocowe

DŻEM Z MALINY LEŚNEJ Z KŁODZKA Zosia Kowalczyk Skarby lasu Kłodzko

Produkty zbożowe

ŚWIĄTECZNY CHLEB KASZTANOWY Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody

Wyroby cukiernicze

CIASTO JABŁKOWE Z MACIEJOWEGO SADU Ewelina Karczewska Lutynia

Napoje regionalne

WODA MINERALNA "ANKA" Uzdrowisko Szczawno-Jedlina S.A.