Targi „Smaki Regionów” 2013

22.09.2013 11:39 11:39

Poznańskie tereny targowe zostały w niedzielę, 22 września, opanowane przez zdrową i smaczną regionalną żywność. Targi są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. W uroczystym otwarciu wziął udział członek zarządu Włodzimierz Chlebosz. Po oficjalnym rozpoczęciu w pawilonie 3A, stoiska regionów odwiedził Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba. Na dolnośląskim stoisku wypróbował m.in. przetwory warzywne ze Ścinawy, karpia milickiego, twaróg od OSM DEMI z Góry oraz OSM z Międzyborza.

Kulminacyjnym punktem imprezy było wręczenie nagród „Perła 2013”. Nominowanych poznaliśmy w czasie regionalnych edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Dolnośląska edycja odbyła się 24 sierpnia w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu, gdzie zaprezentowano blisko 60 regionalnych produktów żywnościowych, i 12 dań, które walczyły o tytuł najsmaczniejszego.


Na Dolny Śląsk powróci w tym roku troje laureatów „Pereł”:
1. Marzena i Leszek Ciastoń - F.H.U. Eksport-Import za makaron Witomari
2. Krzysztof Dziaduch - Ol'Vita za ślężański olej rzepakowy
3. Gospodarstwo agroturystyczne Andrzeja Jasińskiego - „Świerkowe Siedlisko” za kwasek włościański oraz golce w sosie grzybowym z kapustą zasmażaną


Na stoisku województwa dolnośląskiego, oprócz wyżej wymienionych, zaprezentowali się również: grupa producentów ekologicznych Dolina Gryki, Asperfield, Miodowa Spiżarnia. Stoisko cieszyło się wielkim zainteresowaniem. Na scenie kulinarnej pokaz przygotowywania potraw z karpia urządzili prezes Stawów Milickich Sławomir Mazurek i szef kuchni hotelu Park Plaza - Zbigniew Koźlik.


Organizatorem targów są Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP, zaś ceremonię wręczania "Pereł" zorganizowała Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.