rozmiar czcionki: A | A | A

Syrop malinowy z Doliny Baryczy wpisany na listę produktów tradycyjnych

26.07.2013 12:19

Liczba tradycyjnych specjałów z Dolnego Śląska, wpisanych na listę produktów tradycyjnych sięga już prawie 40. Jako trzydziesty dziewiąty na listę trafił syrop malinowy z Doliny Baryczy.

Pierwsze plantacje malin w gminie Krośnice położonej w Dolinie Baryczy powstały ponad 25 lat temu. Słabe gleby i niskie opady występujące na tym terenie choć wpływają niekorzystnie na wysokość zbiorów, to działają korzystnie na wyjątkowe walory smakowe owoców – niedobór wody wpływa bowiem na mniejszą kwaśność malin. Jeszcze przed powstaniem plantacji malin w miejscowości Wierzchowice wytwarzano syrop malinowy z owoców, zbieranych w przydomowych ogrodach i okolicznych lasach. Założenie plantacji malin pozwoliło na stały dostęp do świeżych owoców z pewnego źródła.

 

Uprawniane są odmiany tradycyjne owocujące w lipcu oraz jesienne. Zbiór malin jest wyłącznie ręczny, owoce muszą być bardzo dojrzałe, wyselekcjonowane. „Owoce w emaliowanym garnku, z niewielką ilością wody podgrzewa się na piecu, opalanym drewnem mieszając drewnianą łyżką, żeby nie przywarły. Gdy maliny puszczą sok odcedza się je i miesza z cukrem (ważne są proporcje) nadal podgrzewając. Gorący syrop wlewa się do szklanych naczyń.” (wywiad etnograficzny z mieszkańcami gm. Krośnice). Syrop malinowy służy jako tradycyjny środek wzmacniający, podnoszący odporność. Stosowany jest jako dodatek do kaszy mannej, budyniów, herbaty, zaś rozcieńczony z wodą stanowi napój. Syrop malinowy z Doliny Baryczy jest promowany jako produkt tradycyjny podczas różnych imprez targowo-wystawienniczych,  jest również laureatem dolnośląskich eliminacji prestiżowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

 

O pozostałych tradycyjnych produktach z Dolnego Śląska można przeczytać na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/