w dniach 4 - 6 listopada 2011r. 45 osobowa grupa samorządowców oraz liderów wiejskich z 35 sołectw naszego regionu odwiedziła teren funkcjonowania Fundacji Bieszczadzkiej w województwie podkarpackim. Podróż zorganizowana przez Wydział Obszarów Wiejskich w ramach realizacji Odnowy Dolnośląskiej Wsi miała na celu zapoznanie jej uczestników przede wszystkim z procesem tworzenia gotowej oferty turystycznej - jako dodatkowego źródła dochodu - w oparciu o zasoby lokalne i czynniki...
[więcej]Informacje dotyczące rozliczenia przyznanej pomocy na realizację zadań w ramach konkursu „Przedsięwzięcia promujące ideę Odnowy Wsi”
[więcej]W dniach 14-15 i 21-22 październik 2011r. w Hotelu Apollo w Karpaczu odbył się drugi w tym roku cykl szkoleń z zakresu zakładania stowarzyszeń i zarządzania projektami. Do udziału w szkoleniach, zrealizowanych w ramach Odnowy Dolnośląskiej Wsi, zaproszeni zostali przedstawicele grup odnowy wsi posiadających już sołeckie strategie rozwoju. W ramach programu merytorycznego szkoleń uczestnicy mieli okazję pozyskać wiedzę nt. jak krok po kroku założyć stowarzyszenie, jak wypełnic...
[więcej]Dolnośląskie sery łomnickie, których tradycja wytwarzania pochodzi z lat 40-tych XX wieku, reprezentowały polskie produkty podczas II Szczytu Partnerstwa Wschodniego w Warszawie, który odbył się w ramach przewodnictwa naszego kraju w Unii Europejskiej.
[więcej]Wydział Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego w dniach 4-6 listopada 2011r. organizuje podróż studyjną do województwa podkarpackiego, której celem jest wymiana doświadczeń w zakresie tworzenia gotowej oferty turystycznej min. w oparciu o zasoby lokalne - jako doskonałego przykładu uzyskiwania dodatkowego źródła dochodu na obszarach wiejskich poprzez realizację projektów wyróżniających wieś lub wzmacniających jej tożsamość. W trakcie trzydniowego...
[więcej]W dniach od 14 do 16 października 2011 roku w Łodzi odbyła się już czwarta edycja Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD.
[więcej]Tegoroczne Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której członkiem jest Województwo Dolnośląskie, odbyło się w duńskiej miejscowości Roskilde dzięki wysiłkom i gościnności regionalnych koordynatorów i podmiotów członkowskich Sieci z regionu Zelandii.
[więcej]