XIX Edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
18.06.2019 22:11
Przetwory mięsne, owocowe, warzywne, produkty mleczne, zbożowe, cukiernicze, miody i napoje – w tych kategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 42 produkty.
Organizatorami wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Podczas XIX Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 15 czerwca we Wrocławiu, odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Uhonorowane PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska w 2019 roku w kategorii:
1. Produkty i przetwory mięsne
Produkty i przetwory mięsne:
Nagroda:
„Kiełbasa pieczona” - Zakład mięsno-garmażeryjny Joanna Kapa
Wyróżnienie:
„Kołduny litewskie” - Danuta Tołłoczko
Produkty mleczne:
Nagroda:
"Twaróg Klinek Międzyborski" - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Międzybórz
„Ser podpuszczkowy, dojrzewający Gouda” - Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
Wyróżnienie:
„Kozi ser wędzony” - Honorata Majda
„Fettina z czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim” - Magdalena Hupało
Miody:
Nagroda:
„Miód wielokwiatowy wiosenny z "Krainy Łęgów Odrzańskich" – Pasieka Zuzia
Wyróżnienie:
„Miód wrzosowy” - Gospodarstwo Pasieczne Miód-Mar Iwona i Marek Morawscy
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe:
Nagroda:
„Dżem brzoskwiniowy” - Ewelina Karczerwska
„Konfitura z płatków róży” - Z Chaty Łaniaków, Irena i Andrzej Łaniak
Wyróżnienie:
„Konfitura z czarnej porzeczki” - Dary Natury
Przetwory warzywne:
Wyróżnienie:
„Kiszone rzodkiewki z Doliny Baryczy” - Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder
„Kalarepa zielona kiszona” - Krystyna Michułka
„Leśny dziko-rosnący czosnek niedźwiedzi w koncentracie "OH"” - Green Life
„Kapusta kiszona z Dolnego Śląska z koperkiem” - "Gór-Pak"
Produkty zbożowe:
Wyróżnienie:
„Chleb Vitafit 720 rozmaryn” - Vitafit
Wyroby cukiernicze:
Nagroda:
„Bomba Legnicka” - Anna Kuśmierek-Rudy
Wyróżnienie:
„Chałwa Lniana jabłkowa” – GJ-Gacjana
„Ciastka drożdżowe Zofijki” - Koło Kulinarne "Wiem co jem" Szkoła Podstawowa
3. Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe:
Nagroda:
„Sok z kiszonej kapusty czerwonej” - Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder
Wyróżnienie:
„Kwas chlebowy "Honey Hania"” - Vitafit
„Zbożo” – Krzysztof Kuśmierski
„Sok tłoczony jabłkowo-aroniowy” - Grupa Producentów Owoców i Warzyw "Trzebnickie Sady"
„Tłoczony sok jabłko-pokrzywa” - Maciejowy Sad - Przedsiębiorstwo Prywatne KAR
Napoje alkoholowe:
Nagroda:
„Piwo Miodowe” - Ireneusz Kuśmierski
Wyróżnienie:
„Nalewka miętowa” - KGW w Oleśniczce
„Wiśnia w spirytusie” - Gospodarstwo Rolne / Andrzej Gulej
4. Inne produkty regionalne
Nagroda:
„Wito-majo” - Witomar
Wyróżnienie:
„Olej konopny” – Olejarnia Brzezinki
„Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi” – KGW w Oleśniczce
PRODUKTY NOMINOWANE DO PERŁY:
1. Ser podpuszczykowy dojrzewający tylżycki - Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
2. Wino gronowe SEY - Winnica Świdnicka
3. Olej rzepakowy - Olejarnia Brzezinki Katarzyna Nowak - Uszok
4. Miód lipowy zwany "Złotem Domaszkowa" - Pasieka Zuzia
5. Kapusta Kiszona w główkach – Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder
6. Ogórek kiszony dębowy - Krystyna Michułka
Składy Komisji Konkursowej powołanej Zarządzeniem Marszałka Województwa Dolnośląskiego z dnia 15 czerwca 2019 r.
Komisja na najlepszy regionalny produkt żywnościowy z Dolnego Śląska
- Izabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Krajowy Koordynator Konkursu NKD
- Jan Zwoliński - Wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
- Izabela Woronowicz – Wicedyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich
- Joanna Kurbiel - Muzeum Etnograficzne
- Dr. Magdalena Raftowicz - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Dziękujemy za poświęcony czas i zaangażowanie zarówno wystawcom jaki i członkom komisji.