rozmiar czcionki: A | A | A

Regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

11.06.2018 09:36

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w XVIII edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną Dolnego Śląska.

Konkurs odbędzie się dnia 25 sierpnia 2018r. (sobota) w Pasażu Grunwaldzkim przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu.

 

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.

Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną

z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich

do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

 

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

 

I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

(np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory)

 

II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)

 

III Napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe)

 

IV Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi(np.farsze).

 

V Najlepsze danie i potrawa regionalna.

 

W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2018”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

 

Termin nadsyłania kart zgłoszeniowych upływa 29 czerwca 2018r.

 

Zgłoszenia należy przesyłać na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego

Wydział Obszarów Wiejskich

Wybrzeże Słowackiego 12-14

50 – 411 Wrocław

z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

 

Regulamin Konkursu na najlepszą potrawę regionalną

Regulamin Konkursu na najlepszy produkt żywnościowy

Karta zgłoszeniowa produktu

Karta zgłoszeniowa potrawy

 

Informacje nt. konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 776 90-30 lub 71 776-90-51.