rozmiar czcionki: A | A | A


Promocja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska podczas „Europy na widelcu”

09.06.2016 14:53

W czerwcu każdego roku – w rocznicę przeprowadzenia pierwszych po II wojnie światowej częściowo wolnych wyborów w Polsce, na wrocławskim rynku odbywa się biesiada kulinarna Europa na Widelcu będąca sposobem uczczenia tego ważnego wydarzenia.

 

Wówczas kuchnia dolnośląska jest poznawana, promowana, a przede wszystkim smakowana wraz z regionalnymi produktami z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Francji, czy Niemiec. Każdego roku na festiwal składa się kilka ciekawych wydarzeń, takich jak: jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarne. Biesiada była również doskonałym wydarzeniem do promocji Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego www.culinary-heritage.com Sieć działa w formie zrzeszenia producentów, przetwórców, sklepikarzy, a także restauratorów z poszczególnych regionów Europy, którzy wytwarzają i promują regionalną żywność. Wszystkie regiony członkowskie posiadają wspólne logo – białą czapkę kucharską z nożem i widelcem na niebieskim tle – dzięki temu łatwiej jest zidentyfikować produkty, które są wytwarzane lokalnie, z zachowaniem tradycyjnych metod produkcji i przetwarzania. Na stoisku Dolnego Śląska można było posmakowania tradycyjnej żywności z naszego regionu, certyfikowanej logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska:
- miody odmianowe ze Spiżarni Miodowej Państwa Migockich z Oławy;
- kiszone ogórki oraz kapusta z Doliny Baryczy z Gospodarstwa Rolnego Kwaszarnia Kapusty i Ogórków Michał Sznajder;
- ekologiczną kaszę gryczaną spod Śnieżnika od Grupy Producentów Ekologicznych „Dolina Gryki” z Międzylesia;
- tłoczone na zimno, naturalnie mętne soki z “Maciejowego Sadu” z Lutyni.
Dolnośląskie produkty zostały poddane ocenie nie tylko smakoszy lecz także komisji konkursowej, która po ocenie 84 zgłoszonych do konkursu produktów, postanowiła przyznać tytuł „Najlepszy Smak Dolnego Śląska” następującym produktom:
kategoria wędliny:
szynka i schab surowy dojrzewający – Piotr Caryk Zdrowiej-my ze Święcka  - uczestnik Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
kiełbasa golędzinowska sucha – Piotr Czajkowski z Golędzinowa
kategoria ryby:
karp milicki wędzony – Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”
kategoria sery:
ser typu Hallumi- grillowy – Igor Pietrzyk/Sery Ślubowskie ze Ślubowa
sery „Kaszmirek”, „Kozi Grzbiet”, „Górski Sudecki” Lucyna Wańczyk z Krzeszowa
kategoria przetwory:
powidła śliwkowe i sok ze śliwek – Elwira Gracz, gospodarstwo sadownicze z Krośnic
konfitura z zielonych orzechów włoskich – Helena Malinowska, gospodarstwo pasieczne H.M. Malinowscy
topinambur kiszony – Krystyna i Robert Wagnerowie, Wagnerówka Gospodarstwo Ekologiczne z Lubnowa
kategoria napoje (w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry):
piwo Lwówek Jankes z Browaru Lwówek
cydr lodowy półwytrawny rocznik 2014 Noel – Henryk Nowakowski z Trzebnicy
sok szparagowy oraz szparagowo-jabłkowy – Mirosław Szreder, Agrar Magnice z Kobierzyc
likier karkonoski – Tomasz Łuszpiński z Borowic – wpisany na listę produktów tradycyjnych
kategoria wypieki:
pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy – Danuta i Marek Komuszyna – uczestnicy Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
sernik z koziej ricotty na spodzie z białej gryki – Katarzyna Soczyńska, Pałac Kamieniec k. Kłodzka
pierniczki tradycyjne/pierniczki ze szlaku cystersów – Elżbieta Malinowska, gospodarstwo pasieczne H. M. E. Malinowscy, Ciepłowody
kategoria miody:
miód nawłociowy – Spiżarnia Miodowa, Ewa i Stanisław Migoccy, Oława – uczestnicy Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
 kategoria inne:
pierogi z kaszą gryczaną – Krystyna i Robert Wagnerowie Wagnerówka Gospodarstwo Ekologiczne z Lubnowa
masło tradycyjne – OSM Międzybórz – uczestnicy Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
pierogi z „karpiem z zagrody” – Jolanta Bogatsu z Zagrody Grabownica
unikalna woda źródlana z Karkonoszy „Potrncjałka” AOX ETNO, Jelenia Struga Medical SPA Kowary.