rozmiar czcionki: A | A | A


Nowi uczestnicy Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska

05.08.2020 13:07

Pomimo sytuacji związanej z covid-19, Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska wciąż się rozwija. W bieżącym miesiącu do Sieci zostało przyjętych 8 nowych uczestników: Vitafit, Gospodarstwo Ekologiczne Karol Lasyk, Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka”, Gospodarstwo Rolne Szczypiorki, Gospodarstwo Rolno-Sadownicze „Winnica Anna”, Słowiańskie Smaki Alicja Doan, Młyn Gospodarczy Michał Kowalczyk, Gospodarstwo Rolne Tomasz Pilawka.


Zapraszamy do zapoznania się z krótką informacją dotyczącą uczestników oraz do odwiedzenia ich stron internetowych.

 

1. Vitafit

https://www.facebook.com/vitafit.piekarnia/

 

   Vitafit to mała manufaktura chleba oferująca naturalne pieczywo na zakwasie z mąki żytniej 2000 (pełnoziarnistej) lub mąki gryczanej. Używa tradycyjnych metod by stworzyć prawdziwy chleb. Pieczywo Vitafit nie zawiera konserwantów, drożdży ani innych substancji niekorzystnych dla naszego organizmu. W ofercie znajdują się również naturalne, niepasteryzowane kwasy chlebowe bogate w bakterie probiotyczne. Aktualnie Vitafit ma 5 różnych smaków od słodkich po kwaśne, żytnie i gryczane.



2. Gospodarstwo Ekologiczne Karol Lasyk

 

   Gospodarstwo niewykorzystujące środków ochrony roślin powstało w 2015 roku. Bazuje przede wszystkim na tym aby produkty były zdrowe z wykorzystaniem własnego materiału siewnego. Swoją drogę z uprawą ekologiczną gospodarstwo zaczęło od założenia plantacji truskawek, a następnie plantacji malin. Aktualnie są to również jabłonie, grusze, wiśnie, śliwy, aronie, porzeczki czarne oraz czerwone, agrest oraz borówki.

 

3. Karczma Rybna „Ruda Żmigrodzka” J. K. Raftowicz

www.karczmarybna.pl

 

   Zaledwie 50 km od Wrocławia znajduje się malowniczo usytuowane Gospodarstwo Rybackie "Ruda Żmigrodzka", ze stawami rybnymi o powierzchni ponad 170 ha. Z Wrocławia można się  dostać drogą ekspresową S5 w niewiele ponad pół godziny, a z Leszna w 20 minut. W tym urokliwym i oddalonym od głównych dróg zakątku Doliny Baryczy stoi Karczma Rybna, tuż przy łowisku dla wędkarzy i ogrodzonym terenie z hodowlą danieli.

 

4. Gospodarstwo Rolne Szczypiorki

https://www.facebook.com/Gospodarstwo-Rolne-Szczypiorki-744802635709649/

 

   Gospodarstwo Rolne Szczypiorki prowadzi Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) oferując klientom produkty pochodzące bezpośrednio z gospodarstwa. Produkuje miedzy innymi przetwory mleczne, przetwory mięsne i mięso świeże oraz przetwory owocowo-warzywne.

 

5. Gospodarstwo Rolno-Sadownicze Winnica Anna

www.winnica-anna.pl

 

   Winiarską przygodę winnica rozpoczęła w 2014 roku. Na wzgórzu, które nazywane jest „Piętnastym”, posadzone zostały pierwsze winorośla. Winnica Anna położona jest w Krośnicach, w niezwykle urokliwej północno – wschodniej części województwa dolnośląskiego, w Parku Krajobrazowym „Dolina Baryczy”, 10 km od Milicza i około 60 km od Wrocławia. Znajduje się na Dolnośląskim Szlaku Piwa i Wina i  jest na mapie miejsc przyjaznych rowerzystom Dolnośląskiej Krainy Rowerowej.

 

6. Słowiańskie Smaki Alicja Doan

 

   Nalewkarnia ”Słowiańskie Smaki” istnieje od listopada 2019 roku. Pierwsze nalewki i soki owocowe zdobyły uznanie nie tylko wśród klientów na jarmarkach i festynach, ale zdobyły wiele dyplomów i wyróżnień podczas konkursów. Wśród wyróżnionych produktów są: Nalewka malinowa, Nalewka z owoców czarnego bzu oraz Nalewka z owoców dzikiej róży.

 

7. Młyn Gospodarczy Michał Kowalczyk

https://www.facebook.com/mlyndabrowica/

 

   Młyn w Dąbrowicach zajmuje się przemiałem zboża w trybie naturalnym, bez jakichkolwiek dodatków, co jest wysoko cenione przez stałych klientów młyna. Produkty jakie oferuje to: mąka pszenna, mąka żytnia, otręby, mąka pełnoziarnista, śrutowanie.

 

8. Gospodarstwo Rolne Tomasz Pilawka / „Winnica 55-100”

https://pl-pl.facebook.com/winnica55100/?hc_location=ufi

 

   Winnica 55-100 to młoda winnica położona na Wzgórzach Trzebnickich, terenie o wielowiekowej tradycji uprawy winorośli. Obszar ten charakteryzuje się najdłuższym okresem wegetacyjnym w Polsce. Winnica położona jest 20 km na północ od Wrocławia, w miejscowości Rzepotowice. Łączy nowoczesność z tradycją.



Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska działa w formie zrzeszenia producentów, rolników, przetwórców, sklepikarzy, właścicieli pensjonatów, a także restauratorów z poszczególnych regionów Europy, którzy promują regionalną żywność i jej produkcję oraz są dobrymi ambasadorami Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w całej Europie.


Województwo Dolnośląskie aktywnie działa w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 10 czerwca 2011 r. O wszystkich Uczestnikach Sieci można przeczytać na głównej stronie internetowej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, wybierając region w j. angielskim: Lower Silesia www.culinary-heritage.com