rozmiar czcionki: A | A | A

Dolny Śląsk na X Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD w Łodzi

14.11.2017 08:47


W terminie 13-15 października 2017 r. odbyły się jubileuszowe X Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz VI Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO - najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Bieżąca edycja okazała się rekordową – ponad 350 firm zaprezentowało tysiące produktów, zajmując całą dostępną powierzchnię hali EXPO - Łódź.  W gronie wystawców obecne były firmy  z Polski, Czech, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Grecji, Włoch, Niemiec, Litwy, Białorusi, Szwecji, oferujące szeroką gamę ciekawych produktów i rozwiązań, które są znane konsumentom oraz takich, które dopiero co pojawiły się na rynku.





W tym roku na stoisku Województwa Dolnośląskiego, zaprezentowali następujący wystawcy:
Runoland Sp. z o.o. - Sp. J. www.runoland.pl  produkty ekologiczne takie jak: grzyby suszone i marynowane, przetwory owocowe oraz przetwory warzywne.
Gospodarstwo ekologiczne „Kozia Łąka” www.serylomnickie.pl produkty z mleka koziego : sery kozie długo dojrzewające, sery kozie dojrzewające młode, jogurty.
Ekologiczne Gospodarstwo Malinowa Zagroda www.malinowazagroda.pl :sery zagrodowe, sery z mleka krowiego oraz koziego, dojrzewające, pleśniowe.
DOTI SP. J. Manufaktura Draży Czekoladowych D.M. Mroczkowscy www.doti.pl owoce i orzechy z upraw ekologicznych oblane wykwintną, gorzką czekoladą BIO . 
GJ-Gacjana Janusz Gaca-www.chalwalniana.pl:z produktem chałwa lniana w wielu smakach
PPHU EKO AR-produkty z aronii www.ekoaronia.pl :soki, syropy, dżemy, susze, a także owoce kandyzowane.
Spółdzielnia Mleczarska KaMos w Kamiennej Górze www.kamos.pl:sery pleśniowe, sery twarogowe.

Program targów obfitował w wiele ciekawych wydarzeń towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających koneserach stylu eko. Po raz kolejny targi odwiedziło blisko 12 tys. osób wśród, których byli przedstawiciele kadry menedżerskiej ekobiznesu, osoby odpowiedzialne za zakupy w sieciach handlowych i sklepach wielkopowierzchniowych, aptekach oraz właściciele sklepów, hurtownicy i dystrybutorzy produktów, a także  przedstawiciele ambasad i branży z krajów europejskich i azjatyckich. Na uwagę zasługuje fakt, iż stosunek odwiedzających z branży do konsumentów z roku na rok się zwiększa na korzyść tych pierwszych.

Targi NATURA FOOD i beECO to czas rozstrzygnięcia wielu konkursów : Puchar Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi Krzysztofa Jurgiela otrzymała Rodzinna Wytwórnia Makaronów – Fabijańscy – za szeroką gamę produktów adresowanych do różnych grup konsumentów –w kategorii produkty ekologiczne, laureatem  konkursu na Najlepsze gospodarstwo ekologiczne, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostało gospodarstwo Barbary i  Kazimierza Jochymek z Bukówki koło Kamiennej Góry, którzy zdobyli drugie miejsce w kategorii ekologia – środowisko.

Udział Województwa Dolnośląskiego w X Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD był finansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.