rozmiar czcionki: A | A | A

Dolny Śląsk na międzynarodowych targach Grüne Woche 2019 w Berlinie

05.02.2019 13:56

Województwo dolnośląskie uczestniczyło w Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa Internationale Grüne Woche 2019 w Berlinie. Na naszym stoisku regionalnym prezentowane były dolnośląskie produkty rolno-spożywcze, lokalne zwyczaje i tradycje. W otwarciu targów wzięli udział wicemarszałek Marcin Gwóźdź, Grzegorz Suduł - dyrektor Departamentu Obszarów Wiejskich i Zasobów Naturalnych, oraz Paweł Czyszczoń - dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich.


Podczas targów Pan wicemarszałek wziął udział w spotkaniu z Jörgiem Vogelsängerem,  Ministrem Rozwoju Wsi, Środowiska i Rolnictwa Kraju Związkowego Brandenburgia, dedykowanym współpracy z polskimi regionami partnerskimi w zakresie rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. Stoisko Dolnego Śląska odwiedzili również  Thomas Schmidt,  Minister Rolnictwa i Środowiska Saksonii oraz Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Targi Grüne Woche są to największe i najważniejsze miejsce spotkań branżowych producentów i przetwórców żywności oraz ogrodników z całego świata.





Tegorocznymi wystawcami z naszego regionu byli:  

-STOWARZYSZENIE „ŚLĘŻANIE LOKALNA GRUPA DZIAŁANIA” - W trakcie Targów były prowadzone warsztaty zdobienia pierników i ciastek, degustacja miodów, win, wyrobów piekarskich na naturalnym zakwasie, degustacja soków jabłkowych, suszu jabłkowego oraz prezentowane były wyroby rękodzieła artystycznego.
Sweet Atelier-Izabela Stasiak -pierniki i ciasteczka ręcznie zdobione, Ślężańskie  
Wina z „Winnicy i Winiarni Celtica” z Sobótki,
Chleby na naturalnym zakwasie -Zenon Chweszczuk,
Soki jabłkowe i susz jabłkowy –„Sady Ślężańskie”,

Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu jest nierozerwalnie związana
z ekologicznym regionem. Od lat produkuje artykuły nabiałowe według tradycyjnych receptur, utrzymując  wysoką jakość produkcji. Potwierdzają to zdobyte nagrody, medale, tytuły i wyróżnienia na targach oraz wystawach.
Posiadają wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych masło tradycyjne, należą  do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

Szynol - Pracownia Ceramiki Artystycznej Roman Szynol (Pasikurowice) Ceramika zaprojektowana i wykonana ręcznie w różnych technikach , w tym na tradycyjnym kole garncarskim. W pracowni tworzy się ceramikę do ogrodów i wnętrz.

Manufaktura Piernika Agata Trawińska
Pierniki są wytwarzane w małej pracowni znajdującej się w Kotlinie Kłodzkiej w Międzylesiu, Produkcja oparta jest na tradycyjnych recepturach i lokalne produkty , mąka z młyna, jajka ekologiczne, miód od sprawdzonego pszczelarza, dodatki i przyprawy bez środków  konserwujących. Cała produkcja jest wykonywana ręcznie.

GÓRPAK (Maniów Wielki k.Sobótki) - Ogórki i kapusta Ślężańskie, kiszone są na bazie starych receptur. Produkty wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych z Dolnego Śląska.
WR CERAMIKA S.C. J.K. Rutyna (Tomaszów Bolesławiecki) Firma bazuje na ponad 35 letnim doświadczeniu w produkcji ceramicznej. Wyroby są ręcznie malowane w unikatowych dekoracjach o motywach roślinnych i kwiatowych, które opracowywane są w zakładzie. Wyroby zdobione są  także w tradycyjne bolesławieckie stempelkowe wzory.