rozmiar czcionki: A | A | A

Dolnośląskie produkty na Targach Smaki Regionów w Poznaniu

02.10.2017 09:33

Targi SMAKI REGIONÓW są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według tradycyjnych receptur. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu i z sukcesem realizuje założenie promowania regionów Polski poprzez produkty spożywcze o wysokiej jakości. Organizatorzy targów – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do udziału w ekspozycji wszystkie regiony Polski, w tym Województwo Dolnośląskie.

W dniach 23-26 września 2017r. na stoisku Dolnego Śląska można było próbować, smakować, ale także zakupić regionalne produkty, oznaczone logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, wytwarzane przez dolnośląskie przedsiębiorstwa:

- Okręgową Spółdzielnię Mleczarską z Międzyborza www.mleczarniamiedzyborz.pl

- Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego ze Ścinawy www.zhpow-scinawa.com.pl

- Gospodarstwo Rolne Kiszone Warzywa z Doliny Baryczy Michał Sznajder z Karnic k. Żmigrodu www.sznajder.agro.pl

- Hello Yellow – Pasieka Szczęśliwych Pszczół Igor Antolak z Kotliny Kłodzkiej www.facebook.com/helloyellow.miod

 

 

- Runoland Sp. z o.o. - Sp. j. z miejscowości Góra www.runoland.pl

- PPHU EKO AR Anna i Mirosław Lech, Jarków koło Lewina Kłodzkiego www.ekoaronia.pl

Tradycją targów poznańskich jest finałowa uroczystość wręczenia nagród „Perła”. Nominacje do tej prestiżowej nagrody zostały przyznane w sierpniu podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Spośród nominowanych produktów oraz potraw pięć zostało uhonorowanych prestiżową statuetką:

- Szynka gotowana z Jagodnika - Dar-Vit Dariusz Konarski

- Masło tradycyjne - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Międzybórz

- Miód leśny z Niemczy - Pasieka „Miód od Turka” Maciej Turek Niemcza

- Kasztany jadalne marony - Gospodarstwo Rolne Elżbieta Malinowska Ciepłowody

- sum milicki z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków i z fermentowaną gruszką Restauracja „Malarska 25” Wrocław

Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi promowany był miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich, który w 2008 został zarejestrowany w unijnym systemie ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych przez Dolnośląski Związek Pszczelarzy jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Koszt wynajmu powierzchni wystawienniczej oraz zabudowy stoiska na targach Smaki Regionów sfinansowany został ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.