rozmiar czcionki: A | A | A

Święto sera i wina po raz piąty

24.09.2018 13:05

Już po raz piąty w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym Pałac Wrocław Pawłowice odbył się kiermasz najlepszych regionalnych produktów - Święto Sera i Wina. Kiermaszowi towarzyszyły pokazy i warsztaty kulinarne, degustacje oraz nauka oceniania serów i win. Imprezę otwierał marszałek Cezary Przybylski oraz wicemarszałek Ewa Mańkowska. Gościem specjalnym był Robert Makłowicz.

Święto sera i wina to impreza promująca dolnośląskie wyroby serowarskie i winiarskie. Drugim ważnym aspektem kiermaszu jest promocja zdrowej żywności, dlatego podczas imprezy wręczone zostały znaki jakości programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia dla najlepszych wyrobów z całego regionu.

Wśród wyróżnionych znalazły się:
•    pierogi z karpia milickiego (Stawy Milickie SA),
•    Koziniec- ser kozi dojrzewający (Gospodarstwo Ekologiczne „Kozia Łąka”)
•    Ser Tylżycki (Przetwórstwo Farmerskie SERY Ślubowskie Igor Pietrzyk)
•    Gouda Farmerska ( „Wańczykówka” Lucyna Wańczyk)
•    Masło tradycyjne (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z siedzibą w Międzyborzu)
•    Kapusta kiszona z Doliny Baryczy (Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder Kiszone Warzywa z Doliny Baryczy)
•    Aronia + bioaktywny napój z aronii (Vianat sp. z o.o. sp. k.)
•    Młody Buk Kwas Chlebowy (Zakład Robót Elektrycznych EL-Mont Krzysztof Kuśmierski Sp. z o.o.)
•    Jarmuż ekologiczny (Gospodarstwo ekologiczne Ewelina i Grzegorz Chorążyczewscy)
•    Naturalna mąka z pszenicy ogólnego zastosowania (Jerzy Sznajder Młyn Gospodarczy Skokowa)


- Chcemy, by produkty najwyższej jakości, które posiadają właściwości prozdrowotne były rozpoznawalne i szeroko dostępne. Dlatego podczas kiermaszu wręczyliśmy certyfikaty Zielona Dolina najlepszym dolnośląskim producentom żywności. Wszystkim producentom gratuluję wyróżnienia – mówił podczas wręczania znaków jakości marszałek Cezary Przybylski.

Organizatorami Święta Sera i Wina byli: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie, Slow Food Dolny Śląsk.