Zachęcamy do udziału w konkursie „Najlepszy Smak Dolnego Śląska” - Wrocław, 3 czerwca 2017
17.05.2017 12:54
Konkurs organizowany jest przez Biuro Promocji Miasta i Turystyki Urzędu Miejskiego Wrocławia oraz Polską Akademię Smaku.
Celem konkursu jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z Dolnego Śląska, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów.
Już po raz czwarty dolnośląscy producenci będą mogli pochwalić się swoimi wyrobami i zwrócić na nie uwagę wrocławian. 3 czerwca w restauracji Akropolis – Tawerna, odbędzie się konkurs na „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”, w którym wyłonione zostaną regionalne produkty o najwyższych walorach smakowych, zapachowych i wizualnych.
Lokalni producenci zawalczą o tytuł „Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2017” w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole). Dla tych, którzy nie znajdą odpowiedniego pola dla swoich wyrobów, organizatorzy przygotowali także kategorię Inne.
Uczestnicy mogą zgłosić dowolną liczbę produktów. Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy do 2 czerwca wysłać wypełnioną kartę zgłoszeniową - do pobrania (KLIKNIJ TUTAJ) (osobną dla każdego specjału) zgodnie z regulaminem konkursu - do pobrania (KLIKNIJ TUTAJ) na adres e-mail: polskaakademiasmaku@gmail.com
W sobotę 3 czerwca należy również dostarczyć pięć porcji degustacyjnych każdego z nich do restauracji Akropolis – Tawerna.
Spośród zgłoszonych specjałów jury – składające się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni te najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Dolnego Śląska 2017” w poszczególnych kategoriach. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 3 czerwca około godziny 18.30 na festiwalowej scenie Europy na widelcu.
Więcej informacji o wydarzeniu na stronie Organizatora (KLIKNIJ TUTAJ)