rozmiar czcionki: A | A | A


Wyjazd studyjny Uczestników Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska do Wielkopolski

12.12.2019 11:59

W dniach 09 – 10 grudnia 2019 r. odbył się wyjazd studyjny zorganizowany dla Uczestników Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Wyjazd miał na celu przybliżyć funkcjonowanie Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski oraz przedstawić działanie producentów do niej należących. Zarówno w kwestii produkcji, dystrybucji, jak i formy promocji wraz z kreacją wizualną.





W wyjeździe studyjnym uczestniczyli właściciele, bądź przedstawiciele działalności takich jak: Dary Natury, Rarytasy Dolnośląskie, Hubertówka, Runoland, Pierniki Wrocławskie, Eko Aronia, Kozia Łąka, W starej rzeźni, Miód-Mar, Restauracja "Rynek 43" oraz Gospoda Kruszyna. Przedsiębiorstwa te produkują regionalną żywność, prowadzą restauracje na bazie regionalnych produktów, bądź sklep posiadający w swoim asortymencie regionalne produkty.  



Umożliwienie uczestnictwa w przedsięwzięciu miało w zamiarze ułatwić poznanie różnych rozwiązań i pomóc w opracowaniu nowych ścieżek rozwoju działalności. W tym celu podczas dwóch dni zostało odwiedzonych 5 miejsc należących do Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Był to MicroFood – producent suszonych owoców i warzyw,  Hellimpol – producent serów cypryjskich korzystający z regionalnych produktów oraz miejsca posiadające w swoim obiekcie restauracje, jak Pałac Tłokinia, Komoda Club i Stajnia Czempisz.


Wszelkie koszty związane z wyjazdem studyjnym zostały sfinansowane ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.